sâmbătă, 10 martie 2012

Seva vitei de vie – apa vindecatoare

Seva vitei de vie – apa vindecatoare

Cunoscuta popular si ca “plansul vitei” sau “apa de vie”, seva de vita de vie picura din abundenta din mladitele proaspete o data cu taierile de primavara ale viei. Cu un gust placut, usor acrisor si un bogat continut de vitamina C, inzestrata cu proprietatile astringente si cicatrizante ale vitei, aceasta seva a fost folosita de-a lungul timpului mai ales pentru tratarea afectiunilor oculare si ale pielii, precum si pentru regenerarea organismului, in curele de tonifiere si revitalizare, ca si pentru eliminarea calculilor renali si urinari. 

1. O planta cu istorie indelungata 
Via are un caracter cu totul aparte in viata oamenilor, fiind una dintre cele mai vechi plante cultivate de catre om. Datorita abundentei si gustului savuros al strugurilor si proprietatilor medicinale ale vitei, ea a fost respectata ca o planta dintre cele mai valoroase, capatand adesea semnificatii religioase si mistice. Romanii sarbatoreau pe 17 martie Liberaliile – sarbatoare consacrata lui Dionysos (Bachus), zeul vitei, moment care coincidea cu “plansul vitei” si cu Dionisiile grecesti. La vechii greci, cultul lui Dionysos era legat de cunoasterea misterelor vietii de dupa moarte, ale renasterii si cunoasterii, via fiind un simbol vegetal al nemuririi. 
In Israelul antic, vita de vie era considerata de asemenea o planta sacra, fiind identificata in vechile traditii cu miticul arbore al vietii. Simbol al belsugului si bucuriei, ea a fost identificata in traditia crestina cu sufletul omenesc care se trezeste si care, atunci cand precum via, este lucrat cu daruire si atentie, ajunge sa ofere nenumarate roade: strugurii dulci ai cresterii spirituale si ai apropierii de Dumnezeu. Textele evanghelice fac din vie un simbol al Imparatiei Cerurilor; Iisus afirma de altfel ca El este vita cea adevarata. Clement din Alexandria spunea “inteleg prin vie in sensul alegoric, pe Domnul cu care trebuie sa ne hranim, dar in urma unei munci de cultivare care se face prin lucrarea ratiunii”. O planta care a inspirat atat de mult arta si literatura, care a oferit atatea simboluri si a servit ca baza pentru numeroase alegorii, nu poate sa nu fie incarcata de valente aparte din punctul de vedere al regenerarii, fortificarii si intaririi sufletului dar si a intregii fiinte. Si daca despre struguri si rolul lor exceptional in terapie s-a vorbit in numeroase randuri, efectele remarcabile ale sevei din vita – adevarata apa vie – au fost adesea neglijate, cu toate ca miile de vii din intreaga lume „plang” in fiecare primavara. Sa invatam in continuare cum putem sa folosim aceasta apa vie, pentru a ne vindeca si intari.


2. Boli ce pot fi tratate cu seva de vita 

Conjunctivita, inflamatii oculare 
Cu o pipeta sterila, se aplica in coltul exterior al ochiului cate 5-10 picaturi de seva. Ochiul este mentinut pe cat posibil deschis cat timp se face aplicarea, dupa care pleoapele se strang cu putere de mai multe ori si apoi, cu ochii inchisi, se realizeaza cateva miscari usoare de rotatie ale globilor oculari. Aceasta aplicatie se va realiza de 3 ori pe zi, pana la completa vindecare. Efectele tonice, usor astringente si cicatrizante ale sevei de vita se vor simti in 5-10 minute de la aplicarea acestui remediu natural. Se recomanda aplicarea in acelasi mod a sevei de vita si in cazurile ochilor care ustura din cauza suprasolicitarii, in cazul lucrului indelungat in fata ecranului calculatorului, pentru a inviora vederea si a inlatura oboseala. 

Hemoragii oculare superficiale 
Seva se recomanda in cazul persoanelor care au tendinta de inrosire a ochilor sau la care vasele fine de la nivelul scleroticii tind sa se sparga cu usurinta.  In cazul unor leziuni superficiale la nivelul ochilor ca urmare a contactului cu particule sau substante din mediul exterior (praf, aschii, rumegus, solutii iritative), este necesara mai intai clatirea cu apa rece din abundenta dupa care se recomanda aplicarea a 7-10 picaturi de seva in fiecare ochi. Dupa aceasta, ochii vor ramane inchisi si cat mai bine relaxati cel putin 10 minute. Se recomanda de asemenea, suplimentar, ca la scurt timp dupa aplicarea sevei in ochi sa se aplice pe pleoapele inchise o compresa cu macerat la rece din flori de albastrele (Centaurea cyanus) sau craite (Tagetes patula). Maceratul la rece din plante se obtine lasand peste noapte (5-6 ore) 2 lingurite de pulbere de planta intr-o cana cu apa, la temperatura camerei. Dupa incheierea timpului de macerare, preparatul se filtreaza si se foloseste in aceeasi zi. 

Tulburari de vedere, oboseala oculara 
In cazul tulburarilor de vedere care au aparut ca urmare a suprasolicitarii sau in urma inaintarii in varsta, este indicat sa se asocieze aplicatiile externe cu apa de vie (sub forma de colir, asa cum a fost descris anterior) cu administrarea ei interna. In astfel de situatii, efectele regenerante ale sevei se pot remarca realizand o cura de 3 saptamani, in timpul careia se va consuma de 3 ori pe zi cate o lingurita de seva, pe stomacul gol.  

Dermatoze si eczeme, inflamatii ale pielii 
Un remediu stravechi, datand inca din vremea romanilor, recomanda ca apa de vie, proaspat culeasa, sa fie amestecata cu putina miere de albine si rasina de brad pentru a obtine astfel o pasta ce va fi aplicata pe zona afectata a pielii. Acest remediu trebuie preparat imediat dupa recoltarea sevei si se va aplica pe piele la scurt timp dupa preparare. 

Gastrita si inflamatii intestinale (colite, enterocolite, rectocolite) 
Vita de vie pare a fi o planta special lasata de Dumnezeu pentru a usura aceste suferinte. Atat seva cat si frunzele de vita au, datorita taninurilor, proprietati astringente, reducand aciditatea gastrica si ajutand la refacerea tesuturilor lezate chiar in cazurile in care exista tendinta de instalare a ulcerelor la nivel gastric. Ele produc totodata o stare de relaxare si calmare nervoasa, elimina diareea si prezinta o actiune diuretica. Seva se administreaza de 4 ori pe zi – cate o lingurita, iar la 10 minute dupa administrarea sevei se foloseste sublingual un amestec de frunze de vita (Vitis vinifera), pulbere din radacina de obligeana (Acorus calamus) si frunze de zmeur (Rubus idaeus) 

Convalescenta, oboseala, astenie, imbatranire, devitalizare 
Desi ii rostim adesea numele, putini dintre noi ne-am gandit poate ca el indica o stransa legatura a acestei plante cu insasi energia vietii. Daca via a fost considerata timp de secole in traditia greaca si romana simbolul lui Dionysos – zeu al renasterii, al manifestarii energiei creatoare a vietii si al abundentei – aceasta cu siguranta ca nu este o pura intamplare, cu atat  mai mult cu cat in toate traditiile spirituale vechi via este asociata cu abundenta si chiar cu nemurirea. Aceste manifestari sunt strans legate de puterea regeneranta pe care o au toate partile vitei: strugurii, frunzele si seva. O data cu primavara, seva concentreaza in cea mai mare masura aceste proprietati revigorante de care pot beneficia acum toate persoanele slabite, care se confrunta cu astenia sau devitalizarea. O cura intensiva cu seva pentru aceste cazuri, presupune ca in fiecare dimineata sa se consume 1-2 linguri de seva proaspata, pe stomacul gol, timp de cel putin 2 saptamani. 

Litiaza renala si urinara 
Efectul puternic diuretic si de eliminare a calculilor se poate constata in special in cazul curelor ceva mai drastice. O astfel de cura presupune in primul rand folosirea unei alimentatii lacto-vegetariene (fara carne, zahar si alimente cu aditivi) axata in proportie de minimum 40% pe salate de cruditati si sucuri din legume si fructe. Apa de vita se foloseste in doza de 2 lingurite la o cana cu apa de izvor, de 3 ori pe zi, numai pe stomacul gol. Este recomandat sa nu se manance nimic timp de cel putin 30 de minute de la administrare. 

“Ingreunarea” organismului, adjuvant in curele de dezintoxicare 
Cu ajutorul apei de vie se poate prepara un elixir depurativ, combinand o lingurita de apa de vie cu o 2 lingurite zeama de lamaie si 200 ml apa. Se beau cate 2-3 pahare pe zi, inainte de masa. Acest elixir poate fi inclus si in curele de slabire realizate primavara, pentru combaterea obezitatii, iar in cazul unei utilizari mai indelungate (o cura de 1 luna) apar efecte considerabile de reducere a celulitei. 



 3. Recoltarea si pastrarea sevei 
Seva se recolteaza in mici recipiente din plastic sau sticla ce vor fi bine legate de capetele corzilor de vita proaspat taiate in cadrul taierilor de primavara. Cantitatea ce va fi recoltata intr-un singur vas nu este foarte mare si de aceea este bine sa fie folosite 5-10 astfel de recipiente. Borcanele sau sticlele folosite trebuie sa fie foarte bine sterilizate inaintea recoltarii, iar imediat dupa umplerea cu seva ele vor fi inchise etans si pastrate numai in frigider pana in momentul utilizarii.

Un comentariu:

  1. Foarte interesant articolul,totusi am o nelamurire,seva se poate pastra la frigider pur si simplu,sau trebuie adaugat un conservant,ceva?

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Statistici