luni, 4 iunie 2012

Freamăt de codru de Mihai Eminescu

Freamăt de codru
de Mihai Eminescu

Tresărind scânteie lacul
Şi se leagănă sub soare;
Eu, privindu-l din pădure,
Las aleanul să mă fure
Şi ascult de la răcoare
Pitpalacul.

Din izvoare şi din gârle
Apa sună somnoroasă;
Unde soarele pătrunde
Printre ramuri a ei unde,
Ea în valuri sperioase
Se azvârle.

Cucul cântă, mierle, presuri -
Cine ştie să le-asculte?
Ale păsărilor neamuri
Ciripesc pitite-n ramuri
Şi vorbesc cu-atât de multe
Înţelesuri.

Un snitel pe cinste

Un snitel pe cinste

Ingredientele din acest şniţel sunt 100% vegetariene  
Un proiect european a prevăzut crearea unei fabrici capabile să producă o "carne pentru vegetarieni". Înlocuitorul arată la fel ca o bucată de carne, este la fel de suculent şi are aceeaşi consistenţă atunci când este mestecat. Cercetătorii de la Institutul Fraunhofer afirmă că invenţia lor are încă un avantaj, pe lângă gustul delicios: este un produs sustenabil, care ajută la protejarea mediului înconjurător. 
Fabrica este dotată cu un sistem special, de mărimea a două mese de ping-pong, ce poate produce în jur de 60-70 de kilograme de carne vegetală pe oră. Bucăţile de carne produse aici au o grosime de 1 centimetru, iar creatorii săi spun că produsul are chiar şi suculenţa cărnii adevărate.
Scopul producătorilor este acela de a crea, din legume, un produs care să fie la fel de suculent, fibros şi gustos precum carnea adevărată. De asemenea, produsul ar trebui să aibă o durată de viaţă lungă, iar preţul său nu ar trebui să îl depăşească pe cel al cărnii.
Proiectul are atât capacitatea de a reduce daunele aduse mediului, cât şi pe cea de a asigura surse de hrană pentru populaţia globală, care se află în continuă creştere. Având în vedere că vacile şi porcii trebuie să mănânce între 2 şi 4 kilograme de cereale pentru a furniza 500 de grame de carne, cercetătorii spun că noul proiect va fi un pas important în salvarea planetei.
Până acum echipa europeană a arătat cum se poate fabrica o astfel de carne "falsă" din grâu, soia, mazăre şi lupin. "Am încercat să nu ne rezumăm la o singură plantă, deoarece există persoane care au alergii la diferite substanţe. În acest proces, am dezvoltat o varietate de reţete. Ele permit unui spectru larg de indivizi să consume produsul, fără a suferi alergii", a declarat cercetătorul Florian Wild. 
Specialiştii susţin că produsul lor va putea fi comercializat pe piaţa germană în 2012.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Statistici