miercuri, 9 mai 2012

Leacuri populare din Curbura Carpatilor

Leacuri populare din Curbura Carpatilor

Leacuri populare din Curbura Carpatilor  - Satul Zagon, judetul Covasna -

Zagon este un sat ciobanesc aflat pe versantul transilvanean al Muntilor Vrancei, in partea de rasarit a Covasnei. Impartit frateste pe din doua cu ungurii, romanii se afla in partea de sus, langa munte, acolo unde incep padurile si pasunile. Un peisaj bucolic, plin de pace si frumusete, care inchide intr-un cerc de verde profund si stralucitor biserica satului si casele stranse in jurul ei. Am ajuns acolo in amiaza unei duminici incandescente, tocmai cand oamenii ieseau de la slujba, ferindu-se, pe sub umbra arborilor din cimitir, de soarele usturator. Cate doi, cate trei, ieseau pe sub bolta bisericii albe, oprindu-se ganditori si tacuti pe la crucile din lemn si din piatra, ingropate in iarba si flori. In ora amiezii, peste sat si peste casele inundate de soare se lasase linistea unei mari impacari. Doar ici si colo, pe ulitele inecate in praf, cateva batrane imbracate in negru isi purtau agale pasii mai nesiguri si grei. La urma de tot, dupa ce satenii au disparut, din curtea bisericii a iesit o femeie care tinea in mana cateva fire de busuioc. Intrand in vorba cu ea, m-am interesat daca in satele ciobanesti exista anume leacuri de sanatate si daca mi le poate impartasi. Asa am aflat ca o cheama Victoria Precup, ca a implinit de curand 75 de ani si ca stie, la fel ca toate femeile din Zagon, multe leacuri de plante, mostenite de la mama si de la bunica ei. Victoria Precup si fiica ei, Viorica Sasu, m-au chemat apoi in gradina lor de sub munte, mirosind puternic a soare si fan cosit, mi-au dat retete stravechi si mi-au povestit despre flori si ierburi de leac minunate, pe care mi le-au si aratat, insirate la umbra, pentru uscat: radacini galbui de lumanarica, flori de soc, frunze aspre de coada-calului, arnica, galbenele si multe, multe alte ierburi pe care le-au adunat cu sarg pentru a-si umple camara cu leacuri de ajutor. "Florile si frunzele sunt sfinte, ca ni le-a dat Dumnezeu de la facerea lumii", spune matusa Victoria, inainte sa ne despartim. "Nimic din ce ne este de trebuinta nu lipseste de pe pamant. Doar ochi sa avem, de vazut, si urechi de auzit invataturile stramosesti." 

Pentru calmarea durerilor de burta la copii mici
• Se face infuzie dintr-o jumatate de lingurita de seminte de chimen, peste care se toarna o cana de apa fierbinte. Se lasa vasul acoperit 10 minute si apoi se strecoara. Se da copilului sa bea de mai multe ori pe zi cate o lingura, doua de infuzie. 
• Se oparesc cateva seminte de anason si se lasa vasul acoperit pana cand se raceste infuzia. Apoi se indulceste cu miere si se bea de mai multe ori pe zi. 

Anunturi, anunturi :)

Pentru felul cum v-ati purtat cu prietena dumneavoastra in ultimul timp, pentru ca nu o ascultati niciodata cu adevarat, pentru ca nu ii aduceti niciodata flori, pentru ca nu o lasati prima sa iasa pe usa, pentru ca nu spalati vasele, pentru ca nu va ganditi decat la nevoile si problemele dumneavoastra pentru toate aceste primiti o mustrare verbala. Daca situatia nu se va remedia intr-o luna de la data receptionarii acestui mesaj veti fi pasibil de amenda intre 3 si 5 buchete flori pe saptamana (in nici un caz garoafe) sau 5 luni suspendare din calitatea de iubit.  
*

Domnule angajat... iertati-ma ca va deranjez! Deoarece v-ati remarcat printre cei mai deosebiti salariati ai nostri, va rugam sa ne ajutati sa completam o fisa de evaluare: Credeti ca este posibil ca macar o data sa veniti la timp la servici? Credeti ca este posibil sa petreceti mai mult timp la birou si mai putin timp pe hol fumand tigara dupa tigara? Credeti ca puteti, daca nu va este prea greu, ca atunci cand sunteti la calculator sa lucrati si in alte programe mai avansate decat Solitaire? Si in sfarsit credeti ca ati putea sa plecati macar o data dupa ce se termina programul? Reamintindu-va ca statul degeaba este exclusiv destinat consiliului de administratie, va multumim pentru timpul acordat!
*

Puiul mamii, tu stii ca mama ta te iubeste nespus. De aceea pentru ca vreau sa elimin orice conflicte intre noi doi, am venit cu o solutie salvatoare. Am gresit cand ti-am spus ca apartamentul nostru nu e hotel si ca nu poti sa vii si sa pleci cand vrei tu, fara sa speli vasele, fara sa duci gunoiul sau sa cumperi apa minerala. De azi inainte am transformat casa noastra intr-un hotel. Si inca unul de lux. Are mancare ca la mama acasa, acces la internet, televizor color, telefon international, sufrageria se poate folosi ca sala de conferinte. De acum incolo poti sa vii sau sa pleci cand vrei, sa aduci pe cine vrei tu la noi acasa fara ca eu sa ma supar... A, si sa nu uit, pentru ca te cunosc te bag la oferte promotionale: 55 de Euro camera pe noapte, micul dejun inclus. Cheia o lasi la receptie
*

Excelent adds.. Reclame bine facute


11. Liberation of Buchenwald.. Eliberarea Buchenwald-ului

Liberation of Buchenwald.. 
Eliberarea Buchenwald-ului

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Statistici