vineri, 10 februarie 2012

Sal tesut din matasea paianjenilor


Un britanic, istoric de arta, a creat cel mai mare sal din lume tesut din matase. Pana aici nimic deosebit, poate doar abilitatea istoricului de a tese! Dar daca sursa materialului folosit sunt 1 milion de paianjeni, atunci devine interesant si poate si un pic infricosator, chiar daca nu va e teama de ei, asa-i?



Un istoric de arta a creeat ceea ce este considerat a fi deocamdata cea mai mare si mai rara bucata de material textil facuta in intregime din matasea paianjenului de aur. Salul tesut din matase masoara 3,35 metri, i-a luat lui Simon Peers 5 ani sa-l faca si l-a costat pe el (alaturi de partenerul sau de afari american Nicholas Godley) peste £300,000.




Salul a fost expus la Muzeul American de Istorie Naturala din New York saptamana trecuta si urmeaza a fi expus si la Londra anul viitor. Matasea toarsa de un paianjen auriu sferic este mai puternica decat otelul sau kevlarul, insa mult mai flexibila, desigur. Matasea a fost extrasa de la mai mult un million de paianjeni rotunzi aurii, ce pot fi gasiti in Madagascar. Doar femelele produc matasea, ce este cunoscuta si apreciata pentru culoarea sa perfect aurie si pentru rezistenta firului.
“Nu vreau sa sune pretentios, dar ceea ce am intentionat noi a fost sa facem o opera de arta,” a declarat pentru New York Times Mr.Godley. “Si simt ca ceea ce am facut noi, intr-un fel este mai exceptional datorita efortului extraordinar inmagazinat in acest superb sal.”




Conform Sunday Times, paianjenii, ce nu sunt otravitori, au fost cu grija plasati separat astfel incat sa nu poata sa se manance intre ei sau sa scape.
A fost nevoie de un milion de paianjeni, cinci ani si £300,000 pentru a crea cel mai mare si mai rar sal din lume facut din matase de paianjeni. Tesatorii au extras apoi cu grija firele. Un paianjen este capabil sa toarca pana la 400 de yarzi de fir auriu.




Nicholas Godley a declarat pentru Wired Science: “14.000 de paianjeni au dat cam o uncie de matase (0,03 kg) iar salul cantareste cam 1,18 kg. Cifrele sunt uluitoare.” “A trebuit sa gasim oameni doritori sa manevreze paianjenii, pentru ca acestia ciupesc, musca” a adaugat el.
Simon Peers si Nicholas Godley, ce au lucrat la proiect timp de cinci ani, spun ca au creat o opera de arta. Peers a fost inspirat de incercarea unica a unui administrator colonialist francez din secolul 19 ce a incercat sa teasa o panza din matasea acestor paianjeni. “Nu am fost sigur daca povestile erau indoielnice sau reale” a spus Simon Peers pentru Sunday Times.




Incercarile initiale de a recrea o elaborata masinarie ce putea sa toarca pana la 24 de paianjeni deodata au fost dejucate cand … paienjenitele au inceput sa se manance intre ele. Peers a declarat ziarului: “Am inceput cu 20 si am sfarsit cu 3 foarte grase”.
Salul din matase de paianjen a fost tesut manual cu motive traditionale din Madagascar si este mai mare decat orice alta bucata textila facuta dintr-un astfel de material.
Simon Peers mai stie doar doua alte astfel de piese, ambele fiind de doar cativa centimetri latime si care sunt pastrate intr-un muzeu in Lyon, Franta. “Cred ca am depasit pe oricine altcineva” a spus el pentru Sunday Times.
In timp ce unii paianjeni au murit in mod natural in timpul productiei, Simon Peers si Nicholas Godley au imaginat un sistem astfel incat paianjenii folositi erau eliberati zilnic. “Am devenit un fel de aparatori ai acestor paianjeni, ceva ce niciodata nu ne-am gandit ca am fi putut deveni” a declarat N. Godley pentru New York Times. “Sunt niste creaturi cu o infatisare cu adevarat regale”.
(articol adaptat dupa Daily Mail)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Statistici