vineri, 2 martie 2012

Oameni exceptionali

Oameni exceptionali

Recent o batranica de 98 de ani pe nume Irene a murit.. dar dincolo de banalitatea acestei morti... 

Irena Sendler
Irene, in timpul celui de al doilea razboi mondial, fiind de etnie germana, a cerut permisiunea sa lucreze in Lagarul de concentrare pentru evrei din Varsovia ca si croitoreasca sau femeie de servici. Mai tarziu s-a dovedit a  avea un motiv bine intemeiat: aflase ce intentiile pe care le aveau nazistii cu copiii evreilor. 

Asa ca, zilnic, ea scotea copiii supusi pieirii intr-o cutie de unelte sau un sac de panza groasa (pt copii mai mari) pe care le cara cu ea intr-un carucior! 

De asemenea, mai avea un caine dresat sa latre ori de cate ori era nevoie ca sa poata sa intre si sa iesa din lagar in siguranta, dar mai ales pentru a latra ca sa acopere scancetele copiilor ascunsi in carucior! Soldatii nu banuiau nimic pentru ca era germanca si nu aveau nimic importriva cainelului! 

In tot acest timp ea a reusit sa smulga din gheara mortii 2.500 de copii sau bebelusi. Totusi ea a fost prinsa si a fost batuta cu bestialitate de compatriotii sai, fiindu-i rupte in bataie si bratele si picioarele.

Irene a tinut o evidenta a tuturor copiilor salvati de ea, carora le scrisese numele intr-un jurnal inchis intr-un borcan si igropat in spatele casei ei. Cu ajutorul acestuia ea a incercat sa localizeze parintii copiilor care au supravietuit la sfarstiul razboiului si sa le reuneasca familiile, dar majoritatea fusesera ucisi in camerele de gazare naziste. Astfel ca toti copiii care au fost salvati de ea au fost plasati in familii adoptive sau case de copii.

Acum cativa ani, Irena a fost nominalizata pentru Premiul Nobel pentru Pace pentru anul 2007... dar... nu a fost aleasa ca si caastigatoare... in schimb a castigat un anume domn.. pentru un slide show legat de Incalzirea Globala.. 

Acest mesaj este un semnal de alarma si un omagiu adus celor care au murit fara a avea vreo vina, pentru cei care considera Holocaustul un "mit" care nu a existat vreodata, este speranta ca niciodata sa nu se va mai intampla ce s-a intamplat si mai ales un omagiu pentru cei care stiu sa intervina, indiferent de consecinte, atunci cand situatia o cere. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Statistici