Mayotte este o colectivitate franceză de peste mări. Face parte din Arhipelagul Comore la nord-vest de Madagascar.
Mayotte este cea mai veche din cele patRu insule ale Arhipelagului Comore, cu rozarii care se continuă cu un relief submarin în formă de colt de lună, până la intrarea în canalul Mozambic. Situată la 250 km vest de Madagascar si la 30 km Sud-Sud-vest de Anjouan, a cărui siluetă este visiblă seara, se compune din mai multe insule si insulite acoperite cu o vegetasie exuberantă, cele mai mari fiind Grande Terre si Pamandzi numită încă Petite Terre sustinută de un recif de corali.
Reciful de corali cu lungimea de 160 km înconjoară o lagună de 1 100 km², una dintre cele mai mari din lume. El protejază în cvasitotalitate Mayotte fată de curentii marini, cu exceptia unei duzini de treceri, dintre care una este numită Trecerea în S. Laguna cu o lărgime variind între 5 si 10 km are un fund exceptional cu o adâncime de până la 100 metri. Laguna este punctată de o multime de insulite coraliere ca M'Zamboro de o frumusete deosebită. Reciful pune la dispozitie un adăpost pentru vapoare si bogata faună oceanică. Activitatea vulcanică este la originea insulelor si a solului foarte fertil.
În apele calde ale lagunei se adăpostesc balanele în timpul lactatiei iar testoasele marine vin să-si depună ouăle în ierburileinsulelor. Laguna este un punct de alimentare pentru pesti, mangrovele jucând rolul de purificator ecologic, lagon est nourricier pour les poissons, les mangroves jouent un rôle de nettoyage écologique, împiedicând fluxul de sedimente, reglând densitatea animală si vegetală, în special speciile tinere de pesti.
În apropierea cuiburilor de clocit create de testoase si de plajele lor imemoriale, cresc maiestosii baobabi Adansonia digitata care adăpostesc colonii de lilieci, o specie gigantică si frugivoră. Peisajul descris nu este imaginar, el există încă în sudul insulei Grande-Terre, ăn punctele Saziley, Ngouja sau în nordul insulei Petite-Terre.
Există o multime de specii de păsări, cea mai mare parte tipic africane si malgase.
Pistele si căile anilor 1970 au lăsat locul în ultimele două decenii ale mileniului la peste 230 kilometri de drumuri asfaltate si 150 kilometri de drumuri montane pietruite.
Grande Terre, 363 km², are lungimea de 39 kilometri si lătimea de 22 kilometri. Cele mai înalte puncte sunt: Muntele Bénara sau Mavingoni (660 m), Muntele Choungui (594 m), Muntele Mtsapéré (572 m) si Muntele Combani (477). În această insulă se află Mamoudzou, care este capitala economică a Mayotte.
Pe Petite Terre (sau insula Pamandzi), se află Dzaoudzi-Labattoir, Pamandzi (si aeroportul). Are 11 km².
Insulita M'Zamboro este a treia insulă ca dimensiune si este locuită permanent între altii de pescari fiin reputată pentru culturile de portocali.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu