vineri, 3 februarie 2012

Un altfel de Rai pe Pamant - Setenil de Las Bodegas - SPANIA


Ei bine, cei aproximativ 3.000 de locuitori ai unui orasel spaniol nu au nicio teama de roca masiva ce le serveste drept acoperis caselor - de mii de ani, stramosii lor si-au facut aici o viata comoda si invidiata de intreaga lume.

In zilele noastre, Setenil de Las Bodegas este o populara destinatie spaniola, unde toti turistii sunt primiti cu ospitalitate de localnicii carora nu li se pare nimic ciudat sa traiasca sub spectrul stancii.

Acesta este un "pueblo blanco" (sat alb, n.r.), absolut obligatoriu de vizitat daca va aflati in Andaluzia.

Exista dovezi ca zona este locuita inca din urma cu 25.000 de ani, de oamenii pesterilor, ceea ce explica intr-un fel modalitatea in care a evoluat localitatea moderna.

Strazile inguste ale satului sunt un cosmar pentru soferi insa perfecte pentru turistii veniti sa exploreze la picior aceasta localitate inedita.

Unele dintre ele sunt complet acoperite de stanca, blocand soarele si oferind o priveliste incredibila pentru cei obisnuiti cu spatiile largi si neingradite.

Daca arhitectura unica a acestei asezari nu va impresioneaza, regiunea merita vizitata pentru a vedea Fortareata Araba, Bserica Gotica Encarnacion sau ruinele romane de la Acinipo.

Istoria documentara a orasului incepe in 1484, si opinia generala este ca numele sau este derivat din fraza latina "septem nihil", insemnand "de sapte ori nu".


Aceasta se refera la perioada cuceririlor crestine, cand regii catolici incercau sa recucereasca teritorii acaparate de mauri, care au venit din Africa si au condus peninsula Iberica din 711.



In cazul localitatii Setenil, abia a saptea incercare a fost incununata de succes, in 1485, ceea ce a facut ca satul sa fie unul din ultimele bastioane ale maurilor inainte de a fi alungati complet din Europa, in 1492.


In ceea ce priveste a doua parte a numelui, "de las Bodegas," exista cel putin doua explicatii.


Prima spune ca Sentenil si-a adaugat "de las Bodegas" in nume in secolul XV, datorita multelor podgorii care inconjurau localitatea.


Din pacate, podgoriile au fost iremediabil afectate de o boala in anii 1860.


O alta explicatie ar fi ca, inca din secolul XVI, "bodegas" insemnau marile camere de depozitare din Sentenil, aflate imediat sub stanca, care tineau produsele reci chiar si in cele mai calduroase zile ale verii.


Indiferent care varianta este cea corecta, cert este ca pana in zilele noastre Setenil este faimos pentru delicatese precum chorizo, uleiul de masline, miere, gemuri si faimosul vin andaluz.


Majoritatea caselor din acest satuc andaluz sunt sapate direct in stanca, asa ca localitatea a capatat, de-a lungul timpului, o imagine unica ce atrage cohorte de turisti din toate colturile globului..


Nu este de ignorat nici faptul ca atractia magnetica a satucului se bazeaza si pe minunatele delicatese precum chorizo si pe traseele minunate pentru amatorii de drumetii..


Casele mai vechi sunt construite imediat sub buza stancii, iar cele noi pe peretele ei. Bucata de roca pare ca sta sa cada la orice seism mai serios peste case.


Pe langa faptul ca este construit in piatra, Setenil este o localitate tipica pentru a ilustra satul alb tipic Analuziei- localnicii incearca sa isi racoreasca cat mai mult casele vopsindu-le intr-un alb orbitor, care reflecta razele puternice ale soarelui.


Oamenii au ales, din timpuri imemoriale, sa locuiasca aici din pragmatism- nu din romantismul care ii indeamna pe turisti spre aceste locuri.


Pesterile naturale de la Setenil ofera conditii perfecte de locuit, asa ca inca din vremuri preistorice a fost infiintata aici o comunitate inedita.


In loc sa trebuiasca sa construiasca o intreaga casa, pe care sa o izoleze impotriva caldurii de vara si frigului din tipul iernii, oamenii au realizat ca multe pesteri din stanca au nevoie doar de o fatada.
a

Si uite asa s-au nascut cele mai multe case de aici, in acord cu natura, nu impotriva ei.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Statistici