duminică, 1 aprilie 2012

Ziua pacalelilor - originea, obiceiuri si exemple haioase

Ziua pacalelilor - originea, obiceiuri si exemple haioase

1 aprilie e Ziua Pacalelilor: e ziua cand ori esti pus pe farse, ori esti tras pe sfoara! Se spune ca este bine sa te tii de pacaleli numai inainte de amiaza, altminteri vei avea ghinion tot anul. De unde se trage Ziua Pacalelilor? Ce obiceiuri sunt de 1 aprilie in diverse tari ale lumii? In sfarsit, vezi cateva pacaleli celebre!

Originea zilei de 1 aprilie, spun multe surse, are o stransa legatura cu ceea ce s-a intamplat la schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian, in 1582, in timpul lui Carol al IX-lea, in Franta: oamenii au avut initial probleme de a se obisnui cu sarbatorirea noului an la 1 ianuarie. Cei care sarbatoreau Anul Nou la 1 aprilie au fost numiti "nebuni de aprilie".

Ce obiceiuri sunt de 1 aprilie in diverse tari ale lumii?

In Franta, pe vremuri, cel care cadea victima unei pacaleli erau numiti "poisson d' Avril" (peste de aprilie). Acesta trebuie, conform traditiei, sa poarte intreaga zi o hartie decupata in forma de peste, prinsa pe spate. 
In Anglia, Ziua Pacalelilor este marcata timp de doua zile: cel pacalit este numit "noddy" si trebuie sa poarte o coada atasata pantalonilor sau fustei. 
In Scotia, acestuia i se spune "April qowk" sau "April cuckoo"(cuc de aprilie), pentru ca aceasta este prima pasare care vesteste venirea primaverii.
In Spania, celor pacaliti de 1 aprilie zi li se spunea, de-a dreptul, natarai!
In Japonia se sarbatoreste, la 1 aprilie, "Ziua papusilor", sau "Ziua bucuriei celor mici", carora le ofera in dar papusi.
Ziua Pacalelilor este marcata si in unele state din America Latina - Peru, Mexic si Columbia, dar la 28 Decembrie, sub numele de Dia de los inocentes sau ziua celor naivi.
In Iran si in unele parti din India, Ziua Pacalelilor - Sizdah Bedar are loc in cea de-a 13-a zi a Anului Nou.
In Romania, se fac pacaleli de 1 aprilie de prin secolul al XIX-lea.

De Ziua Pacalelilor - reportaj de la ferma cu arborii de... spaghete

Un grup de istorici a realizat un top al celor mai reusite farse de 1 aprilie. Primul loc este ocupat de farsa jucata de primaria orasului Koln (Germania), in 1993, celor care practicau jogging in parcul din centru. Gardienii i-au oprit pe alergatori, spunandu-le ca tocmai a fost votata o lege, potrivit careia daca nu i se conformeaza, vor fi amendati. 

Gardienii spuneau ca legea impune incadrarea alergatorului in limita de 6 km/h, nici mai mult, dar nici mai putin. Motivul? O alta viteza ar fi deranjat veveritele din parc, aflate in perioada imperecherii, transmite Agerpres.

Cu ani buni in urma, o televiziune olandeza a anuntat ca Turnul din Pisa s-a prabusit. Nu de mult, televiziunea nationala britanica a transmis un documentar despre o ferma specializata in cultivarea de spaghete. Imaginile prezentau fermierii care culegeau spaghetele din arborii de spaghete! In 1998, un ziar din Alabama a anuntat ca parlamentul statului Alabama a hotarat sa schimbe valoarea numarului lui Pi, rotunjindu-l la valoarea 3.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Statistici