Perlele de aur
Apele curate din jurul insulei Palawan din Marea Filipine au atras investitori. Există mai multe firme de crestere a perlelor active la Palawan, dar numai una cultivă perlele rafinate şi rare de aur – Jewelmer.
Jewelmer este singurul producator de perle din lume care a produs cu succes perle cu o culoare auriu natural. In urma unor decenii de cercetare in biotehnologie, Jewelmer a fost capabil să perfecteze un proces de ameliorare care produce stridii capabile să produca perle lucioase, de aur.
Jewelmer a reusit sa perfectioneze procesele de imperechere care duc la nasterea scoicilor Pinctada maxima capabile sa creasca in interiorul lor perle aurii mari si lucioase. Aceasta culoare bogata si adanca poate fi descoperita numai in cazul perlelor Marii Sudului, produse in Filipine.
Perlele sunt cultivate prin transplantarea unui mic fragment de tesut din invelisul carapacei unei scoici in carapacea altei scoici, mai tinere. “Altoirea” formeaza o punga pentru perle si precipita carbonat de calciu in acest buzunar. Cu timpul,acest depozit creste si devine o perla. Procesul dureaza intre doi si cinci ani pana ce o perla aurie se maturizeaza, iar cultivarea este un proces extrem de meticulos si necesita mult timp, explica Jacques Branellec, director al Jewelmer. “Orice variatie de temperatura precum si a starii apei poate afecta scoicile. De 38 de ani activez in cultivarea perlelor, dar invat mereu ceva nou”, mai declara acesta.
Jacques Branellec arată perle dintr-o noua recoltă.
Arhipelagul de Palawan.
O fermă de perle.
Un panou care arată introducerea şi starea liniilor de stridii pe unul din ferme Palawan.
Un biolog examineaza o perla de aur la microscop.
Sunt crescute trei specii de stridii: (de la stânga la dreapta) alb, negru, de aur.
Stridiile tinere sunt atent curăţate de praf şi paraziţi înainte de introducerea lor în celule noi.
Stridiile tinere sunt transportate cu elicopterul la o fermă de creştere.
Un lucrător langa o cuşcă in care stridiile vor petrece urmatorii 2-3 ani.
Gărzile de supraveghere a fermei.
Custile sunt sunt suspendate prin cabluri la o adâncime de 15 metri.
Lucrătorii trag în sus cuştile cu scoici apte pentru recoltarea perlelor.
Stridiile sunt spălate cu atenţie înainte de a fi deschise.
Jacques Branellec supraveghează procesul de recoltare a perlelor intr- una din fermele lui.
Perlele sunt îndepărtate cu grijă din stridii.
Doar câţiva experţi au capacitatea de a deschide aceste stridii fără a deteriora perlele.
Stridii le la rândul lor, sunt curăţate şi vândute restaurantelor în Manila.
Timp de o săptămână mii de perle sunt colectate. Fiecare exemplar se vinde cu 500 de euro. Dar perlele de cea mai inalta clasa pot costa de cateva ori mai mult.
În ateliere perlele sunt sortate şi evaluate.
Designerii concep noi modele de bijuterii din perle.
Bijuterii din perle de aur.
Jacques Branellec la ferma lui, împreună cu o asistenta care poarta la gât un colier cu perle de aur.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu