Echinoctiu de primavara este anul acesta in
20 martie 2012!
Echinoctiu de primavara are multiple semnificatii si obiceiuri pe intreg mapamondul. Cuvantul ‘echinoctiu’ deriva din limba franceza – ‘equinoxe’ -, care, la randul lui provine din latinescul ‘aequinoctium’, format din ‘aequus’ – ‘egal’ si ‘nox’, ‘noctis’ – ‘noapte’. După Marţişor, Babe şi Moşi, după “zăpada mieilor”, când calendaristic deja am păşit în anotimpul primăverii ne apropiem de momentul echinocţiului de primăvară, ce marchează începutul primăverii astronomice şi reprezintă intrarea Soarelui în primul semn zodiacal, semnul Berbecului, când longitudinea astronomică a acestuia revine la valoarea de zero grade. La momentul echinocţiului de primăvară Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cereşti în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mişcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină – la data respectivă – egalitatea duratei zilelor cu cea a nopţilor, indiferent de latitudine.
Câteva zeci de milioane de persani sărbătoresc anul echinocţiul de primăvară, marcând astfel Anul Nou Persan sau Nowrūz. Însă celebrarea Nowrūz-ului nu are loc doar în Iran, ci şi în Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, în Balcani (Albania şi Kosovo), Asia Centrală, Caucaz, Asia de Sud Nord-vestul Chinei etc. Sărbătoarea este importantă şi pentru Sufiţi, Alawiţi etc. Ultima miercuri de la sfârşitul fiecărui an persan este celebrată în Iran şi poartă numele de Chahārshanbe Suri, festivalul iranian al focului, o sărbătoare a luminii, adică a binelui, care înfrânge întunericul, adică răul. Toate acestea îşi au rădăcina în Zoroastrism. Sursa: ziuaveche.ro
“Mişcarea aparentă a Soarelui pe sfera cerească in timpul Echinoctiu de primavara, determinată de mişcarea reală a Pământului pe orbita sa, generează pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor şi nopţilor la diferite epoci ale anului, datorită poziţiei aproximativ fixe în spaţiu a axei de rotaţie a Pământului, precum şi a înclinării sale faţă de planul orbitei acestuia. Astfel, pe sfera cerească, Soarele parcurge în decurs de un an un cerc mare, numit ecliptica (ce marchează de fapt planul orbitei Pământului), care face cu ecuatorul ceresc un unghi de 23° şi 27′.
Astrologii sustin ca momentul cand ziua devine egala cu noaptea (Echinoctiu de primavara) simbolizeaza o stare de armonie, o stare de transformare profunda atat a naturii exterioare, cat si o transformare benefica a naturii noastre umane. In perioada echinoctiului de primavara totul se trezeste la viata, tinde sa iasa la suprafata, sa se bucure de energiile profunde ale primaverii. În credinţele populare, inceputul primăverii a fost dat la 9 martie, în ziua de Mucenici. În această zi începe noul an agrar, iar copiii din Oltenia şi Muntenia bat ritualic pământul cu beţele sau ciomegele, alungând frigul: “Intră frig şi ieşi căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”. Să sperăm că anotimpul florilor se va instala o dată cu echinocţiul de primăvară, iar razele Soarelui vor birui covorul de nea şi de gheaţă care se mai găseşte, pe alocuri, pe străzi şi prin gospodării.
Potrivit siteului ziaruldebacau.ro, cele patru momente importante ale mişcării aparente ale Soarelui pe boltă ale anului 2012 sunt: echinocţiul de primăvară – 20 martie, ora 7.14 (ziua este egală cu noaptea; începe sezonul cald); solstiţiul de vară – 21 iunie, ora 2.09 (ziua are durata cea mai lungă; Soarele atinge cea mai mare înălţime deasupra orizontului, la latitudinea noastră); echinocţiul de toamnă – 22 septembrie, ora 17.49 (ziua este iar egală cu noaptea; începe toamna astronomică); solstiţiul de iarnă – 21 decembrie, ora 13.11 (ziua are durata cea mai mică în raport cu noaptea; la miezul zilei, Soarele atinge cea mai mică înălţime deasupra orizontului).
Traditiile spirituale ale Echinoctiu de primavara spun ca orice forma de evolutie are trei etape distincte: creatia, mentinerea si resorbtia sau distrugerea. La toate acestea se adauga si momentul de apogeu a ceea ce s-a creat. Astfel, echinoctiul de primavara simbolizeaza creatia, solstitiul de vara apogeul, echinoctiul de toamna inceperea perioadei de resorbtie si solstitiul de iarna perioada de conservare, care echivaleaza cu momentul de pregatire pentru un nou ciclu temporal. Conform traditiei crestine, Pastele este serbat intotdeauna in prima duminica dupa Luna Plina de dupa echinoctiu.
Echinocţiul de primăvară:
4 fenomene UIMITOARE care au loc în această zi
Echinocţiul de primăvara are loc anul acesta la 20 martie. La această dată, ziua şi noaptea au durate egale în aproape toate zonele de pe Glob, mai puţin cele polare. Însă, în 4 dintre locurile de pe Glob, echinoctiul de primăvară este o zi aparte.
Echinocţiul de primăvară la piramida lui Kukulcan, Chichen Itza, Mexic
Piramida îi este dedicată lui Kukulcan, numele maya pentru şarpele cu pene. La baza scărilor piramidei se află două capete imense de şarpe, din piatră. În ziua echinocţiului (atât cel de primăvară, cât şi cel de toamnă), are loc un spectaculos jos de lumini şi umbre.
Lumina trimisă de Soare se întâlneşte cu una din muchiile piramidei, iar lumina trimisă spre scări dă impresia privitorului că are în faţă un imens şarpe, coborând de pe piramidă. Imaginea de mai sus vă lămureşte.
Românca Iolanda Bădiliţă a asistat la acest spectacol anul acesta, în timpul echinocţiului de primăvară. Vizitând piramida, a fost impresionată de inteligenţa grupul etnic mayaş Itza. "Construcţia piramidei este o poezie care îmbină elemente religie, matematică, geometrie, astronomie.
Cele 4 faţade sunt orientate către cele 4 puncte cardinale, pe fiecare dintre faţade fiind cîte un şir de trepte. 91 de trepte fiecare. Ce este special cu 91? Pai 91 x 4 = 364 la care se adaugă platforma superioară = 365, adică numărul zilelor din an. Piramida este formată din 9 platforme terasate, iar treptele de pe fiecare faţadă „taie” aceste terase în 18 segmente ce corespund celor 18 anotimpuri ale calandarului Maya", spune Bădiliţă, jurnalistă la Europa Liberă şi autoare a site-ului coolnewz.info.
Daca nu vizualizati filmuletul, apasa aici
Echinocţiul de primăvară la Loughcrew, Irlanda
Loughcrew este un sit care datează de acum 5-6.000 de ani şi se pare că aşezarea de atunci a fost ridicată pe un sit chiar mai vechi. Aici au fost descoperite aproximativ 40 de monumente. În cadrul ansamblului de monumente antice de la Loughcrew se află şi o movilă în care omul a săpat o încăpere în formă de cruce.
Înăuntru se află aşa numita equinox-stone (piatra echinocţiu), pe care au fost gravate simboluri astronomice. La răsăritul Soarelui în timpul zilelor de echinocţiu (de primăvară şi toamnă), piatra echinocţiu este iluminată în totalitate în interiorul camerei, semn că orientarea acestei încăperi nu a fost întâmplătoare.
Echinocţiul de primăvară la Machu Pichu, Peru
În "oraşul pierdut" se află o piatră numită piatra Intihuatana (termenul se traduce prin "Locul de prindere a Soarelui"), un ceas solar extrem de simplu, dar şi foarte ingenios. Incaşii ştiau cu precizie ziua echinocţiului. Atât la echinocţiul de primăvară cât şi la cel de toamnă, razele solare cad perpendicular pe pilon, nelăsând nicio umbră. Momentul dădea startul unor ceremonii incaşe.
Echinocţiul de primăvară la Insula Paştelui
Cea mai izolată insulă locuită a Globului prezintă numeroase alinieri astronomice. Un exemplu îl reprezintă cele al unor statui (moai) aşezate pe o platformă de piatră (ahu). Vorbim de platforma numită Ahu Akivi, care susţine singurii şapte moai care privesc spre ocean. La echinocţiu, ei privesc direct spre apusul de soare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu