Semnificatiile Babelor, obiceiul si traditia acestora
Incepand de la 1 martie si pana pe 9 martie sunt zilele Babei: fetele, femeile si copiii isi aleg cate o ”baba”.
De obicei, se alege in functie de data de nastere, si se spune ca asa cum este ziua (insorita sau innorata), asa va fi si anul persoanei respective.
Se spune ca intre zilele de 1 si 9 martie, Baba Dochia isi implineste destinul urcand muntele, impreuna cu turma sa de oi. Aceste zile sunt cunoscute ca zilele Dochiei sau Babele. Vremea in aceasta perioada este foarte capricioasa si schimbatoare, intocmai ca si caracterul Babei. Zilele babei sau babele sunt intruchiparea luptei dintre iarna si primavara, cu vreme foarte capricioasa.
Legenda Babei Dochia, este unul dintre cele mai importante mituri romanesti. De-a lungul timpului, in Romania, s-au pastrat mai multe variante despre zilele Dochiei, al carui nume pare ca provine din calendarul bizantin.
Una dintre variante are la baza mitul „Traian si Dochia”. Se spune ca Traian, cuceritorul Daciei s-a indragostit de fata lui Decebal, Dochia, dar ca ea nu-i impartasea dragostea. Astfel, ea este nevoita sa se ascunda in munti pentru a se ascunde Traian. Ea, cu ajutorul Maicii Domnului s-ar fi transformat intr-o batrana care ingrijea oi.
O alta legenda despre Baba Dochia, este aceea ca ar fi existat o pastorita cu avea 20 de oi si care a fost transformata in stana de piatra pentru ca a sfidat intemperiile declansate de zeul Gebeleizis, stapanul stihiilor naturii la daci.
O a treia legenda spune ca Baba Dochia ca o femeie batrana, rea si cicalitoare care vroia sa scape de nora ei punand-o la tot felul de incercari imposibil de realizat. Intr-o zi a trimis-o sa spele la rau lana cea alba pana aceasta se inegreste. Biata nora, nereusind sa indeplineasca porunca soacrei, a izbucnit in plans si atunci si-au facut aparitia langa ea Dumnezeu si Sfantul Petru care ascultandu-i povestea, i-au inegrit lana. Soacra vazand ca nora vine cu lana neagra s-a gandit sa-i dea iar o cazna la fel de grea si a trimis-o inapoi, sa o spele din nou si sa o faca la loc. Nu i-a fost chip fetei sa reuseasca si iar s-a pus pe plans. Iar s-au aratat cei doi, Dumnezeu si Sfantul Petru, dar de data asta nu i-au transformat lana iar alba, ci au trimis fata sa culeaga flori si fragi pe care sa i le daruiasca apoi soacrei. Baba vazand florile si fragii, aceasta a uitat de lana si a crezut ca a venit primavara. Astfel si-a luat oile si pe fiul sau, Dragobete, si-au plecat la munte. S-a imbracat cu 9 cojoace (zilele Dochiei) de care s-a leapadat treptat pe parcursul calatoriei. Dupa 9 zile, in urma unui inghet Baba Dochia se spune ca s-a transformat in stana de piatra impreuna cu oile ei.
Veridicitatea legendei Babei Dochia este oferita de rocile din muntii Ceahlau, o marturie incontestabila a acestui mit romanesc.
Tu ti-ai ales Baba?
Iti urez sa ai parte de mult soare si vreme buna de Baba ta!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu